Tot el cap de setmana Santa Cruz de Moya torna a ser el referent de la Memòria Històrica Tot el cap de setmana Santa Cruz de Moya torna a ser el referent de la Memòria Històrica
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Tot el cap de setmana Santa Cruz de Moya torna a ser el referent de la Memòria Històrica

Les jornades estan tenint lloc al llarg d'aquest cap de setmana, des del 30 de setembre al 2 d'octubre a Santa Cruz de Moya - Conca

La població de la Serrania Baixa conquense s'ha convertit en un referent per a analitzar el moviment guerriller republicà de la postguerra que sí tinguera lloc en una de les capitals espanyoles, cride's Madrid, Barcelona o València, tindrien una major repercussió mediàtica. L'esdeveniment té lloc en un territori on els ¨maquis ¨van estar molt presents i on ha de continuar.

Pedro Peinado, president del col·lectiu, va expressar el seu desig que les relacions amb els nous dirigents polítics ¨ siguen cordials i els actes desenvolupats com fins ara continuen. Anem a demanar una visita al delegat de la junta de comunitats, Rogelio Pardo, per a explicar-li els qui som i quins són els nostres objectius, encara que crec que la nostra trajectòria la coneix. Crec que toca parlar amb el nou responsable ¨. Peinado espera una assistència de quasi 250 assistents a les jornades i de quasi 2.000 a la XXIII edició de l'homenatge al guerriller, que se celebrarà el diumenge 2 d'octubre.

El president de la Unió Progressista de Fiscals i portaveu de Jutges per a la Democràcia, José Antonio Martín Pallín, ha obert avui a les 11 hores les jornades sobre els maquis en Santa Creu de Moya que se celebraran durant el cap de setmana i culminaran el diumenge amb la XXXIII edició de l'homenatge al guerriller espanyol.


El president del col·lectiu La Gavilla Verde, Pedro Peinado, i el vicerector del Campus Cuenca y Extensión Universitària, José Ignacio Albentosa, han segut els encarregats d'inaugurar les jornades en el centre soci cultural amb l'assistència d'un centenar de persones i de 150 en els actes de matí. Del que no s'estava segur a última hora de la vesprada d'ahir és de la presència de l'ex fiscal general de l'Estat, Eligio Hernández, en el que seria la seua segona absència en dos anys consecutius. Un judici seria la causa de no estar present. De totes maneres, avui es coneixerà si està o no.

El plat fort vindrà de la mà del Grup Paleolab i de l'historiador Vicente Gavarda els qui formaran part de la taula redona que sobre ¨ el Mapa de les Fosses de la província de València ¨on Manuel Polo, del citat grup, exposarà les primeres conclusions que sobre l'estudi s'ha fet dels diferents llocs on va haver-hi afusellaments. Pablo Martínez, del Centre Documental de ¨La Gavilla Verda¨ substitueix a Matías Alonso de Fórum qui s'ha vist obligat a no estar per un desplaçament.

La veu dels desapareguts la posarà Adolfo Pastor quan sobre les 18 hores parle sobre els diversos continguts dels testimoniatges dels familiars que s'han posat en contacte amb ells per a saber on estan els seus més reunits. Però també parlaran Helena Soriano, filla de ¨Andrés¨, el cap de l'Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó (AGLA); Miguel Garrido, president de l'Agrupació de Familiars de la Fossa de Benaixeve, Llavor León, vicepresidenta de Amicale de les Anciens Guérrileros Espagnols en France.

La projecció del documental ¨ "Fuimos mujeres de preso"¨ Eva Abad i Irene Abad, historiadora de la Universitat de zaragoza, posarà punt final a les 22,30 a la primera jornada d'avui en el centre social.

Una vegada més 'La Gavilla Verda' porta a la memòria de tots una desagradable pàgina de la història d'Espanya, on un grup de republicans va lluitar per restablir la democràcia en els primers anys de la dictadura franquista però que, finalment, l'aparell polític i militar del poder va derrotar.

Van ser, potser, aquells anys pitjors que la pròpia guerra civil, maleït enfrontament entre nascuts en un mateix país, per la incertesa de qui anava o venia per senderes i camins sense llum i pobles que intentaven eixir d'una cruenta contesa.

No s'ha d'oblidar la història per a aprendre a viure el present i construir el futur. Açò és el que ni més ni menys intenta mantenir el col·lectiu de Santa Creu de Moya contra vent i marea d'uns i d'uns altres. I cert és que a molts els ha contrariat el de tots aquests anys. I cert és que els maquis van matar gent però no tan cert és que es va intentar restablir la democràcia allà on un grup de militars es va alçar contra el dictat de les urnes.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal