Sant Antoni de Benaixeve ha celebrat els seus 25 anys en els què ha passat de 2.100 habitants a superar els 10.000 Sant Antoni de Benaixeve ha celebrat els seus 25 anys en els què ha passat de 2.100 habitants a superar els 10.000
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Sant Antoni de Benaixeve ha celebrat els seus 25 anys en els què ha passat de 2.100 habitants a superar els 10.000

   


Va celebrar el seu aniversari el passat 8 d'abril amb l'acte institucional de reconeixements oficials i ha continuat fins al 10 d'abril amb associacions en la plaça, festa veïnal i música.

25 anys després de ser municipi, un Sant Antoni de Benaixeve que se sent ja madur ha celebrat el seu aniversari amb uns actes que han durat pràcticament tres dies, el primer per a fer el  reconeixement a algunes de les seues gents que han aconseguit notorietat en diferents professions i activitats. Un acte en el qual també han estat representants dels municipis de la comarca, de la Diputació i de la Mancomunitat. És clar sense faltar els actuals membres del consistori, tant l'equip de govern com els regidors i regidores de l'oposició.

Sant Antoni de Benaixeve va nàixer com a poble i huí és ja ciutat 

Quan els habitants de Sant Antoni van aconseguir que es reconeguera el seu dret a ser municipi en 1.998 es va conformar una Comissió Gestora triada per la Diputació, d'acord amb els resultats electorals proporcionals en el territori en les anteriors eleccions municipals. En aquell moment el municipi a penes comptava amb una mica més de 2.100 habitants que es distribuïen majoritàriament en el seu barri de Colinas, una urbanització que havia sigut ocupada a penes 10 anys abans i que duplicava en número  als veïns del centre històric.  Montesano va tindre un naixement molt anterior, però la seua configuració d'aquell moment era menys nombrosa, o quasi similar, que el propi nucli històric.  Cumbres també es conformava dins del nou municipi segregat, no obstant això la seua especial situació urbanística feia d'ell un enclavament amb un funcionament i organització propia. L'últim espai que també formava part del nou municipi era la zona de disseminats existents en el Pla del Pou – darrere del conegut com a Centre del Rehabilitació de Llevant. Ni l'actual Sant Vicent, ni la zona que existeix al llarg de tot el carrer 8 d'abril ni  els carrers que li creuen, tampoc per tant les seues construccions existien. Aquella zona, segons compten, eren garroferes i algunes oliveres amb escasses àrees de cultiu entre elles.

Actualment Sant Antoni de Benaixeve ha superat ja els 10.000 habitants "de hecho", encara que no estan reconeguts oficialment, per la curiosa forma en què aquestes coses es fan legalment. Per tant,  sent ja una ciutat (en superar els 10.000) manté un estatus oficial de poble que molt probablement abandonarà legalment a primers de 2024.

El primer nucli fundacional que es va instal·lar va ser el que hui abasta la plaça i els carrers que arriben fins ella. Tots  els habitants provenien del poble de Benagéber, que va haver de ser evacuat en posar en marxa el pantà del mateix nom. Aquell poble va ser dividit en dos, un grup es va situar en el que es coneix com a Sant Isidre situat a Montcada, mentre que l'altre va tindre com a destí els habitatges construïts per l'Institut de Colonització en l'enclavament actual que ocupa Sant Antoni de Benaixeve. Des d'aquell primer i majoritari origen de la comarca de la "La Serranía", a la situació actual en què la majoria dels habitants de Sant Antoni de Benaixeve s'han instal·lat en ell provenen de l'entorn de la ciutat  i provincia de València. De fet són més del 60% dels seus actuals habitants. Huí dia  Sant Antoni s'ha incorporat plenament a les estructures de la comarca de Camp de Túria formant part fins i tot de la seua Mancomunitat (des del 2016).

Segons l'Institut Nacional d'Estadística els 10.000 habitants actuals de Sant Antoni de Benaixeve  tenen els següents orígens:

Són dades publicades per l'INE procedents del padró municipal de 2021: el 8.76% (832) dels habitants empadronats en el Municipi de Sant Antoni de Benaixeve han nascut en aquest municipi, el 79.64% han emigrat a Sant Antoni de Benaixeve des de diferents llocs d'Espanya, el 64.07% (6.087) des d'altres municipis de la província de València, el 1.86% (177) des d'altres províncies de la Comunitat Valenciana, el 13.71% (1.303) des d'altres comunitats autònomes i el 11.60% (1.102) han emigrat a Sant Antoni de Benaixeve des d'altres països.

La seua piràmide poblacional, segons l'INE es marca així: la població menor de 18 anys a Sant Antoni de Benaixeve és de 2.508  el 26,4%. La població entre 18 i 65 anys  és de 5.965, el 62,8%. La població major de 65 anys  és de 1.028, el 10,8%.

Tot això fa de Sant Antoni un municipi jove i d'al·luvió i amb molts problemes a resoldre quotidianament. Al que se li afig, segons fonts municipals i durant els primers anys des de la segregació, una incessant activitat urbanística i uns escassos gabinets tècnics municipals controlant,  que van fer en el seu moment a Sant Antoni el paradís de les urbanitzadores. D'aquells plans generals urbanístics li venen hui a Sant Antoni moltes de les deficiències que pateix. Un creixement excessiu i poc planificat i controlat, tot en menys de 15 anys. Realment és exponencial des del 2000 en què es va aprovar el seu PGOU fins al 2007 en què la crisi immobiliària va deixar tota una sèrie de cicatrius sense acabar, habitatges a meitat de construir, carrers sense acabar, canalitzacions inacabades, sistemes elèctrics públics mal dissenyats, subministraments d'aigua potable deficients, etc. La recuperació econòmica des del 2018 ha fet que tornen a habitar-se i terminar-se molts  dels habitatges pendents. Malgrat la pandèmia. 

L'acte Institucional dels 25 anys.

En l'acte institucional de celebració del 25 aniversari el 8 d'abril es va fer lliurament de medalles d'or i de plata, la d'or van ser entregades als dos alcaldes que ha tingut el municipi des de la seua segregació, Eugenio Cañizares (PP) i Enrique Santafosta (AISAB). Es van entregar altres tantes medalles de plata a tots els que en aquests 25 anys han format part del consistori com a representants elegits en les urnes. Totes les legislatures, inclosa l'actual van rebre la seua medalla de plata individual.

A més, un Sant Antoni de Benaixeve ja madur, va ser capaç de fer reconeixements a aquells veïns i veïnes, també associacions que han aconseguit al llarg de la seua curta o llarga trajectòria vital un reconeixement fora del municipi. Finalment el personal municipal va rebre també un reconeixement global per la seua dedicació i treball.

El lliurament de les medalles i els reconeixements va estar realitzada per l'actual alcalde Enrique Santafosta, la presidenta de la Mancomunitat, Dolores Celda i el president de la Diputació Toni Gaspar. Tot l'acte va ser presentat i amenitzat per la coneguda  periodista Carolina Selles.



Els homenatjats van ser:

Francesc Lloret Pastor:

Veí de Sant Antoni de Benaixeve Regidor des de 2003 fins a 2011

Catedràtic de Química Inorgànica de la UV i Doctor Honoris causa de la Universitat de Bucarest. En reconeixement a la seua trajectòria i mèrits científics, representant un orgull per al nostre municipi.



Juan López Martínez:

Veí de Sant Antoni de Benaixeve. Set vegades campió d'Espanya de FootValley: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019 i 2021

En reconeixement a la seua trajectòria i mèrits esportius, representant tot un orgull per al nostre municipi.



Claudia Contell Sanchís:

Veïna de Sant Antoni de Benaixeve. Jugadora professional de bàsquet femení, actualment al València Basket i convocada per la Selecció Espanyola de Bàsquet.

Ja té  títols com: Campiona amb el València Basket de la Supercopa d'Espanya 2021, Campiona amb el València Basket de la Supercopa d'Europa 2021


No va poder assistir i ho arreplegaren els familiars

Carmen Cuevas López:

Veïna de Sant Antoni de Benaixeve Obté el reconeixement en nom de tots els colons que van traslladar les seues arrels a aquestes terres i que van participar activament en el procés de la seua segregació.



Associació Cultural i Esportiva de Sant Antoni de Benaixeve (ACDSAB) 

Reben el reconeixement col·lectiu per ser un agent dinamitzador de l'esport en el municipi i contribuir a la vida social, cultural i esportiva del poble a través de múltiples activitats, fent de Sant Antoni de Benaixeve tot un referent esportiu.


Personal de l'Ajuntament

Reben un reconeixement col·lectiu per la seua constant labor per i per al poble durant tots aquests anys, havent contribuït des dels seus llocs de treball al bon funcionament de l'administració més pròxima al ciutadà, així com a la consecució de la segregació del  municipi.



A continuació, es va procedir a condecorar tots els regidors i regidores que han format part de l'Ajuntament en aquests 25 anys, a l'anterior alcalde de la població, Eugenio Cañizares, i a l'actual alcalde, Enrique Santafosta. 

Durant el seu discurs, el primer edil Enrique Santafosta, va voler posar en valor la gran evolució de Sant Antoni de Benaixeve en aquests 25 anys de trajectòria, a més d'augurar un futur ple d'avanços per al nostre municipi. “Sant Antoni de Benaixeve és cada volta més un municipi modern i referent en la província de València i estic segur que el nostre futur s'escriurà amb lletres d'or”, va destacar.

Els dies 9 i 10 d'abril es van succeir els actes programats amb una àmplia assistència de la població, a més de la participació de múltiples agents socials del nostre municipi.




Carolina Selles


Alumnes del CEIP fent una interpretació de la història


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal